Sunday, 24 February 2013

From House To Home Part I

 När vi letade lägenhet hade de enda som kostade lämpligt lite ganska stort renoveringsbehov så när vi hittade den här som kostade helt ok (och vi dessutom kunde pruta på för säljarna hade lite bråttom) och som vi i stort sett inte behövde göra något vid innan vi flyttar inså slog vi till. Italienare tar, opraktiskt nog, med sig sitt kök när de flyttar så det behövde vi skaffa nytt och som ni ser på ritningen här har köket (=cucina) väldigt liten kontakt med sovrummen (=camere) och det är ju opraktiskt för en barnfamilj så vi ville också slå ner muren mellan kök och vardagsrum (=soggiorno). Bror energikonsult påpekade också snabbt att det blir svalare på sommaren om man öppnar upp och får luftgenomströmning (?). Vi blev snabbt med arkitekt eftersom min svägerskas syster snabbt tog på sig arbetet med att lämna in tillstånd hos kommunen om att få riva muren och med henne även med hantverkare som verkar toppenkompetent. Budgeten spräcktes rejält redan från början kan ni kanske förstå men med en man som är duktig på att förhandla och (skulle det sedan visa sig) bära ikeakök ska vi klara det med :) Nu ska ni få en liten rundtur:

När man kommer in i lägenheten är det här det första man ser (ovan), samma vy som bild 3 i förra inlägget. En uppmärksam läsare kan även känna igen den trasiga tv:n från bild 4. Golvet är jag inte överförtjust i men det är fräscht och neutralt så det får ligga kvar. Vad man slås av när man kliver in är värmen fastän vi bara är i februari. Italienska hus är inte riktigt könda för det annars... Det ser ut som en balkong men det är det inte. Här ska målas väggar (vita tänkte jag i min nordiska enkelhet men arkitektsläktingen har storslagna planer på olika nyanser av creme, grått o brunt...) och fönster.
 Till höger från entren finns köket som är beboligt, som det heter på italienska, dvs att man får plats med köksbord också. På översta bilden ser ni en dörröppning som förra ägarna hade stängt igen med gips för att kunna ha fler köksskåp (se bild 2 i förra blogposten) men den ska muras igen för att göra den snyggare och väggen till vänster ska istället öppnas. På mittbilden syns det gamla golvet, så synd att det inte fanns kvar, set är mycket charmigare än det som finns nu! På tredje bilden har gamla kökskaklet rivits ner.


I sovrummen är golven brutalt fula så här får det bli laminat. Ikeaköket väntar på att monteras och socklar samt dörrar med dörrkarmar har tagits ner för att justeras efter golvets nya höjd. Rummet tv. the master bedroom ska bli ljusgrått, tror jag, och dotterns rum th. är vi tvugna att måla rosa :)
Det ena badrummet är underbart 60-talsblått så vi lämnar det utseendemässigt som det är men som ni ser har vå nya, underbara tvättmaskin redan kommit på plats och toa, handfat och bidé (för det måste man ju ha) ska bytas ut. Det oerhört vackra, gråa plaströret tillhör luftkonditioneringen (ja ni läste rätt, vi räknar med att kunna sova gott på sommaren också!) och ska kopplas liiite snyggare.


Sist men inte minst, en vy utifrån. Inte särskilt imponerande kan tyckas men en välskött, kommunal lekpark (med volleyboll-och fotbollsplan) precis bakom huset (som också har en gemensam trädgård) är lyx i Italien!No comments:

Blog Widget by LinkWithin